Toggle Navigation

 

Rol-ražnjić

Majoran je jedan od najpopularnijih začina Evrope. Srodnik je origanu i koristi se na sličan način: uz salate, meso, živinu i divljač. Sastavni je deo klasičnih francuskih začinskih mešavina, a u Nemačkoj je nezaobilazan u proizvodnji kobasica. Kako pri kuvanju ne bi izgubio svoja svojstva, treba ga stavljati na kraju kuvanja.

Priprema

Iseći piletinu na manje komade, začiniti dodatkom za jelo, posoliti, pobiberiti, poređati na listove slanine, urolovati i staviti na žice za ražnjić. Ispeći ražnjiće na zagrejanom ulju. Bareni krompir iseći na polovine, poređati u odgovarajuću posudu i posuti rendanim sirom. Začiniti origanom i majoranom i zapeći 10-ak minuta na 200*C. Rol ražnjiće servirati uz pečeni krompir i bareni prokelj.
Sve osobe sa šećernom bolešću, srčanim tegobama ili pak povišenim vrednostima masnoća u krvi već znaju da se i slanina i trapist nalaze na spisku namirnica koje im se ne preporučuju, zbog velikog sadržaja zasićenih masnih kiselina i holesterola.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 880 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 52.5 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 100 g dimljene slanine
    • dodatak jelu
    • 100 g rendanog sira trapista
    • origano
    • majoran
    • biber
    • so
    • peršunov list
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 600 g barenog krompira
    • 200 g prokelja