Toggle Navigation

 

Rolnice od teletine sa restovanim krompirom

Paradajz je uz crveno obojeno voće, namirnica sa najvećim sadržajem biološki aktivne fitohemikalije - likopena. Termičkom obradom i dodavanjem male količine ulja povećava se bioraspoloživost likopena. Likopen je antioksidans aktivan u borbi protiv slobodnih kiseoničkih radikala. Učestalo konzumiranje hrane bogate likopenom povezuje se sa smanjenim rizikom za nastanak srčanih bolesti, malignih bolesti, naročito karcinoma prostate, šećerne bolesti i osteoporoze.  

Plativoo
Priprema
Tučkom za meso lagano izlupati teleće šnicle. Na šnicle staviti tanke listiće sira, a preko toga staviti listiće pršute. Pažljivo saviti u rolnice i zakačiti čačkalicama. Na umereno zagrejanom ulju ispržiti rolnice, pažljivo sa svih strana i izvaditi na papirnu salvetu da bi se upio višak masnoće. Na preostalom ulju dinstati prethodno sitno sečen crni luk. Kad luk porumeni dodati na listiće sečen, prethodno skuvan krompir i kratko propržiti. Na sredinu tanjira sipati krompir a preko staviti rolnicu dijagonalno isečenu. Služiti uz salatu od paradajza
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 520 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 960 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 172 mg

Belančevine - 51 g

Belančevine (%) - 41 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 86 mg

Belančevine - 25.5 g

Belančevine (%) - 20.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g teletine
    • 4 lista pršute
    • 4 lista topljenog sira
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • prilog:
    • 1 manja crnog luka
    • 600 g barenog krompira
    • iseckan peršunov list
    • salata
    • 600 g paradajza
    • 20 g iseckanog svežeg bosiljka
    • so