Toggle Navigation

 

Rolovani brancin sa prolećnom sarmicom

Brancin je jedna od najcenjenijih riba u Jadranskom moru. Može se pripremiti na različite načine: kuvanjem, pečenjem, prženjem... U Francuskoj je poznat pod imenom „loup“ (vuk) i često je sastojak čuvenih francuskih ribljih čorbi.

Priprema

Brancin očistiti, filirati, posoliti i pobiberiti. Na svaki filet staviti po list pršute, uviti u rolnicu i vezati kuvarskim koncem.

Listove blitve kratko blanširati u ključaloj vodi, pažljivo procediti i prosušiti.

Badem sitno iseći, propržiti u suvom tiganju i dodati bareni pirinač. Promešati, preliti pavlakom za kuvanje i kratko prokuvati.

Listove blitve filovati pirinčem sa bademom i uviti u sarmice. Rolovani brancin ispeći na zagrejanom maslinovom ulju. Odstraniti kuvarski konac sa ribe.

Servirati riblje rolnice uz prolećne sarmice od blitve.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 680 kcal

Natrijum - 857 mg

Masti - 40 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 108 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 428.5 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g brancina
    • 200 g pršute
    • 200 g blitve
    • 50 g parmezana
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 400 g kuvanog pirinča
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 100 g badema
    • biber
    • so,
Ključne reči:
brancin pršuta blitva badem