Toggle Navigation

 

Sarma sa pasuljem

Pasulj ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti oboleli od glutenske enteropatije, odnosno celijakije. Stručnjaci iz područja ishrane i medicine preporučuju da se u dnevnu ishranu uvrsti što više dijetnih vlakna, pri čemu je pasulj izvrstan izbor.

Priprema

: Pasulj ostaviti preko noći u hladnoj vodi. Sutradan ga skuvati (prvu vodu baciti), a potom ocediti, te sačuvati vodu od kuvanja. Crni luk propržiti na ulju i dodati pasulj. Filovati listove kupusa pasuljem i uviti sarme. Na dno vatrostalne činije staviti malo sitno seckanog kupusa, pa poređati sarme. Sarme preliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i peći ih u rerni na 200 °C, sve dok tečnost ne ispari. Pred kraj kuvanja napraviti zapršku od brašna, ulja, belog luka i mlevene crvene začinske paprikei preliti sarme. Ostaviti da se još malo peče. Sarme sa pasuljem poslužiti uz krišku raženog hleba.
Suvi pasulj se može kupiti u rinfuzi ili već pakovan u plastičnu ambalažu određene težine. Pri tome pripazite da su zrna pasulja cela, da na zrnima nema znakova vlage (plesni) ili oštećenja od žižaka. Čuvajte ga u zatvorenoj posudi na hladnom, suvom i tamnom mestu do 12 meseci. Višak skuvanog pasulja možete čuvati u frižideru do tri dana u dobro zaklopljenoj posudi s poklopcem.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 690 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 24 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 345 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 12 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g belog pasulja
    • 3 glavice seckanog crnog luka
    • 1 cešanj belog luka
    • biber
    • so
    • 3 kašike brašna
    • 1 kašika aleve paprike
    • 3 kašike ulja
    • 300 g raženog hleba