Toggle Navigation

 

Sataraš sa piletinom u slanini

Naziv sataraš verovatno potiče od arapskog naziva za mesarsku sekiru, satura (satara), kojom su se služili prilikom pripreme sastojaka za ovo jelo. U ovom slučaju, to bi značilo iseckati od svega po malo, a obavezni sastojci su paprika i paradajz.

Plativoo
Priprema

Piletinu iseći na šnicle, pobiberiti i umotati u listiće slanine. Peći u zagrejanom gril tiganju na malo masnoće.

Na preostalom ulju izdinstati iseckan luk i šargarepu, dodati papriku i dinstati još par minuta.

Sitno iseći paradajz, dodati u povrće, pobiberiti i pržiti na laganoj vatri oko 5 minuta.

Umutiti jaja sa kiselom pavlakom, dodati u povrće, pobiberiti i promešati.

Po želji sataraš posuti sitno iseckanim listom celera.

Servirati sataraš sa piletinom u slanini, dekorisati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 751 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 280 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 375.5 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 140 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 80 g slanine u listićima
    • 200 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 200 g paprike
    • 150 g paradajza
    • 120 g kisele pavlake
    • 2 kašike ulja
    • 3 jaja
    • so
    • biber