Toggle Navigation

 

Škarpina kuvana na pari sa povrćem (posno)

Aparat za kuvanje na pari sastoji se od tri perforirane posude koje se slažu jedna na drugu. Na dnu aparata nalazi se posuda sa vodom. Voda stalno kuva, a vodena para prolazi kroz otvore na posudama i na taj, kulinarski i zdravstveno najprihvatljiviji način namirnice se kuvaju.

Plativoo
Priprema

U prvu posudu aparata za kuvanje na pari staviti očišćene škarpine. U drugu posudu staviti mladi krompir isečen na kriške, a u treću posudu staviti karfiol. šargarepu i tikvice isečene na komade. Kuvanje zavisi od vrste namirnica i treba se pridržavati upustva. škarpinu i povrće servirati na tanjir, posuti seckanim peršunom, dodati limun isečen na kriške i jelo poslužiti toplo.

Obrok je namenjen zdravim, fizički aktivnim osobama, ali i onima koji su na redukcionom režimu ishrane, ili osobama koje imaju povišene vrednosti masnoća u krvi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 545 g

Energetska vrednost porcije - 485 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 55 g

Belančevine (%) - 46 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 272.5 g

Energetska vrednost porcije - 242.5 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 27.5 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 škarpine (1 kg)
    • 300 g karfiola
    • 300 g tikvica
    • 200 g šargarepe
    • 300 g mladog krompira
    • so
    • limun
    • peršun
    • 200 g ražanog hleba