Toggle Navigation

 

Slatki kupus sa paradajzom (posno)

Da bi se smanjio miris kupusa prilikom kuvanja ili dinstanja, koji mnogima nije prijatan, posudu u kojoj se jelo priprema treba prekriti čistom krpom natopljenom rastvorom vinskog sirćeta.

Plativoo
Priprema

Crni luk i praziluk sitno iseckati, staviti u nauljenu šerpu i prodinstati. Paradajz iseckati na kocke, a celer izrendati, te dodati luku i dinstati 15 minuta. Zatim posoliti i pobiberiti, dodati kupus i naliti vodu, pa kuvati još 30 minuta. Jelo dekorisati svežim peršunom i poslužiti uz bareni krompir.
Kupus ima visoku biološku vrednost. Sadrži važne sastojke za održavanje biološke ravnoteže
organizma i njegovu odbranu od raznih bolesti. Zbog male energetske vrednosti može se koristiti u većim količinama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 700 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 982 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 87 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 20 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 491 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 43.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 10 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg kupusa
    • 400 g paradajza
    • 100 g crnog luka
    • 300 g praziluka
    • 600 g barenog mladog krompira
    • 200 g celera
    • 2 kašike ulja
    • 1 kašika seckanog peršunovog lista
    • so
    • biber
    • 300 g integralnog hleba