Toggle Navigation

 

Snikers piletina

Istraživanja su pokazala da kikiriki sadrži "dobre" masnoće pa se njihovom konzumacijom može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 20%. Međutim, zbog velike količine masnoća veoma lako može da užegne nakon dužeg stajanja te se mora čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Priprema

Kikiriki krupno samleti, dodati soja sos i kari, a zatim dobro promešati. Piletinu začiniti dodatkom za jelo, poređati u podmazanu tepsiju i posuti pripremljenim prelivom od kikirikija. Peći u zagrejanoj rerni 20-ak minuta na 220*C. Snikers piletinu servirati uz prilog od barenog pirinča.
Prema aktuelnim preporukama, proteini bi trebalo da obezbede 10 - 15 % ukupnog energetskog unosa. U ovom obroku 38 % energije potiče iz proteina, te se ovaj obrok ne preporučuje osobama koje moraju da ograniče unos proteina zbog oboljenja bubrega.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 38 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • dodatak jelu
    • 100 g mlevenog kikirikija
    • kari
    • 3 kašike soja sosa
    • 600 g barenog integralnog pirinča
Ključne reči:
piletina kikiriki soja sos kari