Toggle Navigation

 

Špikovani svinjski vrat u belom vinu

Karanfilić na naše prostore stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka. Na tržištu se pored originalnog karanfilića mogu naći i njegovi falsifikati napravljeni od ekstrahovanog etarskog ulja. Da li su osušeni pupoljci karanfilića pravi ili falcifikati proverava se jednostavnim bacanjem u vodu. Pravi, čim se bace u vodu potonu, a osim toga imaju i intenzivan, oštar i prijatan miris jer sadrže najmanje 12% aromatičnog ulja. Za razliku od originala, falsifikati ne tonu tako brzo u vodu i imaju znatno slabiji miris.

Priprema

Svinjski vrat začiniti, nožem napraviti džepove u mesu i napuniti - špikovati belim lukom, karanfilićem i ruzmarinom. U vatrostalnu posudu staviti špikovan vrat i povrće- sitnije glavice crnog luka, šargarepu i krompir-, preliti belim vinom, staviti i lovor list i peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 40 minuta. Vrat iseći, servirati na tanjir uz povrće i poslužiti uz crni hleb.
špikovanje mesa je način da se suvo i krto meso prilikom pečenja omekša. Suva slanina, šargarepa i beli luk se posebnom spravicom za šikovanje mesa ili vrhom noža uguraju u džepove u mesu. Veći komadi mesa se vezuju kanapom ili se postavi mrežica za meso da bi prilikom pečenja zadržali oblik.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 475 kcal

Natrijum - 860 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 237.5 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g svinjskog vrata
    • 4 cena belog luka
    • karanfilić
    • lovorov list
    • so
    • biber
    • ruzmarin
    • 200 ml belog vina
    • 300 g sitnijeg crnog luka
    • 600 g šargarepe
    • 400 g krompira
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g crnog hleba