Toggle Navigation

 

Svinjetina sa azuki salatom

Azuki pasulj stiže sa krova sveta – gaji se pretežno u istočnoj Aziji, na Himalajima. Njegova zrna su crvena i sitna, sa tek pola centimetra u obimu. Veličinu nadoknađuju brojna lekovita svojstva: povoljno utiče na rad srca, bubrega, tankog creva i pankreasa. Preporučuje se za pojačavanje cirkulacije krvi, detokcikaciju tela i smanjenje težine.

Priprema

Svinjski vrat iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju.

Sitno iseći mirođiju, crni i beli luk, a celer i šargarepu izrendati.

U činiju staviti kuvan azuki pasulj, dodati pripremljeno povrće, promešati, dodati dižon senf, preliti sokom od limuna, posoliti i pobiberiti.

Azuki salatu servirati na tanjir uz pečeno meso.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 1107 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 553.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog vrata
    • 3 kašike ulja
    • 300 g kuvanog azuki pasulja
    • 200 g celera
    • 100 g šargarepe
    • 100 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • 1 veza mirođije
    • 1 kašika dižon senfa
    • sok od 1 limuna\n
    • so
    • biber