Toggle Navigation

 

Teleće šnicle sa pršutom

Ukoliko koristite zamrznuto meso, dan pre nego što ćete ga iskoristiti, izvadite ga iz zamrzivača i otopite. Otpakujte ga i stavite u zatvorenu posudu sa rešetkom ili sa manjim tanjirom prevrnutim naopačke i stavljenim na dno posude. Posudu sa mesom dobro zatvorite i ostavite preko noći u frižideru.

Priprema

Iseći šnicle od telećeg buta, rastanjiti ih tučkom, posoliti i začiniti bosiljkom i origanom. Na svaku šniclu staviti listić pršute i učvrstiti je čačkalicom. šnicle ispržiti na vrelom ulju sa obe strane. Kuvani krompir iseći na kolutove, poređati u pleh, narendati trapist preko njega i kratko zapeći u rerni. Zapečeni krompir servirati na tanjir, dodati teleće šnicle sa kojih smo odstranili čačkalice i poslužiti sa crnim hlebom. Jelo ukrasiti kriškama paradajza i listom mente.
Teleće meso je građeno od mišića svetloružičaste boje, nežne strukture, sa veoma malo potkožnih masnih naslaga. Kvalitet mesa zavisi od starosti, pola i ishrane životinje. Način pripreme teletine treba da odgovara samom mesu – dakle, lagano i rafinirano.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 760 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g teletine od buta
    • so
    • bosiljak
    • 40 g pršute
    • 2 kašike ulja
    • 500 g kuvanog krompira
    • 60 g trapista
    • origano
    • 200 g crnog hleba
    • 4 paradajza