Toggle Navigation

 

Teletina sa prazilukom i šampinjonima

Vodeće institucije za ishranu kao što su U.S. Department of Agriculture (USDA), American Heart Association (AHA) i American Dietetic Association (ADA) teletinu preporučuju kao "mršavo“ meso jer sadrži manje masnoće u odnosu na svinjetinu, jagnjetinu i govedinu koje se daleko više koriste u ishrani.

Priprema

Teletinu izlupati tučkom za meso, pobiberiti, začiniti dodatkom za jelo, posuti brašnom i propržiti na zagrejanom ulju sa obe strane. Dodati praziluk isečen na štapiće, iseckane šampinjone i promešati. Presuti u vatrostalnu činiju, preliti bujonom, staviti lovor list i peći u zagrejanoj rerni na 180*C, 20-ak minuta. Gotovo jelo servirati na tanjir i poslužiti uz krišku integralnog hleba.
Bujon ili supa može biti pripremljena i od povrća i od mesa. Uvek u zamrzivaču čuvajte malo zamrznute bistre supe, odn. pilećeg ili goveđeg bujona, u plastičnoj posudi ili vrećici, jer će vam to znatno skratiti vreme pripreme obroka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 470 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 235 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g teletine
    • 400 g praziluka
    • 400 g šampinjona
    • 2 kašike brašna
    • dodatak jelu
    • 2 kašike ulja
    • biber
    • lovorov list
    • 200 ml bujona
    • 300 g integralnog hleba