Toggle Navigation

 

Teletina sa sosom od suvog voća

Pirinač je osnovna namirnica gotovo polovine čovečanstva. Kako ne sadrži gluten mogu ga koristiti i osobe koje ne podnose gluten. Preporuka nutricionista je da se koristi integralni pirinač, zbog većeg sadržaja minerala i vitamina, dijetnih vlakana i povoljnijeg glikemijskog indeksa

Plativoo
Priprema

Teletinu iseći na trake i propržiti na ulju. Puter i ulje zagrejati, upržiti brašno, naliti mleko i stalno mešati pazeći da se ne ugrudva. Dodati iseckane suve kajsije i brusnice, iseckane prepečene orahe, začiniti i promešati. Kuvati sos dok se ne zgusne. Na ulju propržiti papriku isečenu konkase, dodati pirinač i začine. Teletinu servirati na tanjir, preliti slatkim sosom od suvog voća i poslužiti uz prilog od pirinča sa paprikom.
Kako bi pirinač bio jestiv, mora se termički obraditi, najčešće kuvanjem. Pirinač se kuva u ključaloj posoljenoj vodi, pri čemu bi odnos između količine pirinča i vode trebalo da bude 1:4. Vreme kuvanja zavisi od vrste, pri čemu zrna moraju zadržati oblik i jednako nabubriti, bez međusobnog slepljivanja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 134 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 20 g putera
    • 40 g brašna
    • 200 ml obranog mleka
    • 80 g suvih kajsija
    • 80 g suvih brusnica
    • 30 g prepečenih oraha
    • muskatni oraščić
    • kari
    • 100 g paprike
    • so
    • biber
    • 400 g barenog pirinča