Toggle Navigation

 

Vegetarijanska kaserola

Uz belančevine, masti i ugljene hidrate, brokoli je veoma vredan izvor vitamina i minerala - vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma. 

Plativoo
Priprema

Iseckan luk kratko prodinstati na ulju. Dodati preostalo iseckano povrće, preliti bujonom i kratko prokuvati. Začiniti, presuti u đuveč tepsiju i preliti biljnom pavlakom u kojoj je razmućen gustin. Staviti jelo da se peče u rernu na 200*C, dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne, ohladiti, iseći i servirati na tanjir. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 597 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 298.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

6

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 glavica crnog luka
    • 400 g brokolija
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 2 junećeg bujona
    • 200 g mladog krompira
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 300 g biljnog sira
    • so
    • biber
    • 300 ml biljne pavlake
    • 1 kašika gustina
    • 200 ml povrtnog bujona