Toggle Navigation

 

Zapečena piletina sa gratiniranim povrćem

Gratiniranje je kulinarski postupak u kom se jelo posuto sirom ili zaliveno umakom na kratko zapeče u rerni. Na površini se stvara fina, hrskava korica, a jelo ispod ostaje sočno.

Plativoo
Priprema

Meso začiniti, ostaviti da malo odstoji, a zatim ispeći na zagrejanom ulju. 

Bareno povrće staviti u činiju, začiniti, pa rasporediti u manje posude, naliti delom neutralne pavlake, preko narendati polovinu od pripremljenog dimljenog sira i zatim zapeći – gratinirati u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta.

Preostalu pavlaku sipati u šerpu, zagrejati, dodati preostali dimljeni sir i lagano kuvati dok se sir ne rastopi.

Servirati zapečenu piletinu i gratinirano povrće i preliti sosom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 38 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 103 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Natrijum - 581 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 19 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 51.5 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Natrijum - 290.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • dodatak jelima
    • so,
    • biber
    • 120 g dimljenog sira
    • 250 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • 200 g barenog brokolija
    • 200 g barenog karfiola
    • 200 g barenog krompira