Toggle Navigation

 

Bele mlečne zemičke

Zvuči kao poziv na idealan doručak.

Plativoo
Priprema

Kvasac izmrviti, preliti toplim mlekom i šećerom i ostaviti da uskisne.

U činiju staviti brašno, so, ulje, pripremljen kvasac, preostalo mleko i umesiti glatko i vazdušasto testo. Zatim ga premesiti, formirati loptice, staviti jednu uz drugu i ostaviti na toplom oko sat vremena.

Zemičke premazati umućenim žumancem, posuti krupnom soli i peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 289 kcal

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 28 mg

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Natrijum - 102 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 144.5 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 14 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 51 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g belog pšeničnog brašna
    • 20 g svežeg kvasca
    • 300 ml mleka
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica soli
    • 2 kašike ulja
    • 1 žumance za premaz
Ključne reči:
kvasac mleko žumance