Toggle Navigation

 

Francuska pita (varijanta kiš pite)

Francuska pita kiš (quiche) pravi se od testa kojim se obloži specijalna posuda za pečenje sa rebrastim rubom, a u sredini se peče smesa od jaja, neutralne pavlake i različitih sastojaka: mesa, povrća ili sira. Tradicionalni sastojci za varijetet kiš-Loren su, uz osnovne, slanina i čvarci, ali bez sira.

Plativoo
Priprema

Posuti radnu površinu brašnom, rastanjiti lisnato testo, iseći na manju parčad i staviti u kalupe. Na lisnato testo staviti naseckanu pančetu i pršutu. Jaja, pavlaku i parmezan umutiti u činiji, a zatim preliti korpice. Zapeći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Servirati na tanjir i poslužiti uz sok od višnje.

Kada iskombinujete lisnato testo sa pršutom, slaninom, jajima i pavlakom dobijate obrok koji obiluje kako ukupnim, tako i zasićenim masnoćama i holesterolom. Obrok ovakvih nutritivnih karakteristika čak i zdrave, osobe mogu da konzumiraju samo ponekad.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 1080 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 243 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 540 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 121.5 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Prilog:
    • 800 ml soka od višnje
  • Ostali sastojci:
    • 250 g lisnatog testa
    • 50 g slanine pančete
    • 100 g pršute
    • 4 jaja
    • 200 ml kisele pavlake
    • 20 g parmezana