Toggle Navigation

 

Kukuruzni hleb sa susamom

Seme susama je odličan izvor brojnih značajnih minerala i dijetnih vlakana. Sadrži dve supstance: sesamin i sesamolin koje pripadaju lignanima, grupi dijetnih vlakana sa posebnim svojstvima. Od svh vrsta orašastog voća i semenki, ima najveći ukupni sadržaj fitosterola, te pomaže u snižavanju masnoća u krvi.

Plativoo
Priprema

Pomešati sve potrebne sastojke - susamovo i kukuruzno brašno, semenke susama, so, šećer, suvi kvasac uz dolivanje mlake vode  umesiti glatko.

Kad se počne odvajati od zidova posude, testo staviti na radnu površinu, i blago ga premesiti dok ne bude meko. Oblikovati testo i veknu, staviti u pripremljenu tepsiju i ostaviti da malo odstoji.

Peći hleb u rerni zagrejanoj na 180*C oko 45 minuta.

 

Seme susama je maleno, pljosnato, ovalno seme orašastog ukusa. Uzgaja se u mnoštvu varijeteta, kao belo, žuto, crno ili crveno seme. Veruje se da čuvena arapska fraza: "Sezame, otvori se!", u stvari odražava prirodni fenomen zvučnog otvaranja i prskanja susamove čaure kada dostigne potrebnu zrelost.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 375 kcal

Natrijum - 109 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 187.5 kcal

Natrijum - 54.5 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 3 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g kukuruznog brašna
    • 250 g susamovog brašna
    • 250 g semenki susama
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašika šećera
    • 300 ml mlake vode
    • 1 kesica suvog kvasca