Toggle Navigation

 

Hleb sa bademom i maslinama

Bademi pripadaju grupi jezgrastog ili koštuničavog voća koje je zbog svog bogatog nutritivnog sastava izuzetno značajno kao sastavni deo uravnotežene ishrane. Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani u obliku alfa-tokoferola, moćnog antioksidansa kojem se pripisuje sposobnost snižavanja holesterola. Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti.

Priprema

U posudu staviti brašno, suvi kvasac, šećer, ruzmarin, biber, so i 20 ml maslinovog ulja, pa uz dolivanje mlakog mleka umesiti glatko i elasticno testo. Testo oblikovati u loptu, premazati maslinovim uljem, prekriti folijom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata.

Udvostručeno testo premesiti, dodati sitno iseckane bademe i masline, ponovo umesiti, formirati loptu, staviti u kalup i ostaviti još pola sata.

Zagrejati rernu na 200°C i na dno staviti šerpicu sa vodom (kako bi korica hleba bila hrskavija).

Staviti hleb u rernu i peći oko 40 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 258 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 129 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšeničnog brašna
    • 250 ml mleka
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica ruzmarina
    • 30 ml maslinovog ulja
    • 1 kašičica soli
    • biber
    • 100 g sitno seckanog badema
    • 150 g seckanih maslina (crnih i zelenih)
Ključne reči:
brašno mleko bademi masline mleko