Toggle Navigation

 

Hleb sa jajima

Jaja su čest dodatak testu i penasto umućena poboljšavaju rastresitost testa. Prilikom korišćenja jaja treba biti posebno obazriv, naročito kada su u pitanju belanca koja u značajnoj meri mogu stvrdnuti testo.

Priprema

Razmutiti kvasac sa malo mlakog mleka i malo šećera i ostaviti da nabubri.

Pomešati brašno, preostali šećer, mleko, so, kvasac, jaja i ulje. Promešati sastojke i mesiti testo dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Prekriti testo krpom i ostaviti da naraste. T

esto premesiti, podeliti na tri valjkasta oblika, napraviti pletenicu, staviti u posudu u kojoj će se peći i ostaviti da odstoji minimum dvadeset minuta.

Premazati pletenicu žumancetom i posuti makom. Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 220* i peći 10- ak minuta. Smanjiti temperaturu na 190* i peći još 30 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 107 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 78 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 73 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 53.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 36.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g brašna
    • 15 g svežeg kvasca
    • 1 kašicica šećera
    • 150 ml mlakog mleka
    • 1 kašicica soli
    • 2 jajeta
    • 1 kašika ulja
    • 1 kašika maka za posipanje
    • 1 žumance