Toggle Navigation

 

Jastučići sa gorgonzolom

Sir gorgonzola ima vrlo mekano testo, plavo-zelene boje koje nalikuje prelivima na mermeru. Može da bude puterast, čvrst, mrvljiv, veoma slan i oštar. Postoji i gorgonzola pikante ili „planinska gorgonzola". Ona ima deblju i suvlju koricu od gorgonzole „dolce“.

Priprema

Sjediniti šećer, mleko i kvasac i ostaviti da proradi.

Zatim dodati brašno, ulje, 1 jaje, so i umesiti glatko testo.

Ostaviti oko 2 sata da odstoji kako bi se testo udvostručilo.

Testo razvući na debljinu od 0,5 cm, iseći na pravougaonike (4x8 cm). U jedan kraj staviti po kockicu gorgonzole, premazati ivice razmućenim jajetom i preklopiti.

Jastučiće staviti u pleh prekriven papirom za pečenje, ostaviti malo da narastu, premazati jajetom i ispeći u zagrejanoj rerni na 180*c, oko 25 minuta.

Servirati tople jastučiće na tanjir i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 12 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 43 mg

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Natrijum - 467 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 21.5 mg

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 233.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

175 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 svež kvasac
    • 500 g brašna
    • 300 ml toplog mleka
    • 2 jaja
    • 100 ml ulja
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašika soli
    • 100 g gorgonzole
Ključne reči:
kvasac jaje mleko gorgonzola so šećer