Toggle Navigation

 

Kačamak loptice

Instant palenta se proizvodi od visokokvalitetnog kukuruza – tvrdunca. Može da se pripremi kao prilog ili kao samostalno jelo, sa slatkim, kiselim mlekom ili jogurtom ili pak na potpuno nov način. Za palentu optimalne gustine uvek treba uzeti četiri puta više tečnosti od uzete količine griza. Palenta je sastavni deo tradicionalnih mediteranskih i kontinentalnih kuhinja.

Plativoo
Priprema

U kjlučalom bujonu skuvati palentu uz neprekidno mešanje. Skloniti sa vatre, dodati sitan sir, peršun i bosiljak, promešati i malo prohladiti.

Od ohlađene palente napraviti loptice, panirati u belanca i mešavinu susama, lana i semenki bundeve i peći u vrelom zagrejanom ulju.

Ocediti na papirnim ubrusima i poslužiti uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 35 kcal

Natrijum - 60 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 17.5 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 1.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 200 g palente
    • 100 g sitnog sira
    • so
    • biber
    • 600 ml bujona
    • bosiljak
    • peršunov list
  • Za paniranje:
    • 2 belanca
    • susam
    • lan
    • semenki od bundeve
    • ulje za prženje