Toggle Navigation

 

Kiflice sa jajima

Semenke susama imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava prženjem, ili uopšte, termičkom obradom. Susamom se posipaju peciva, hleb i slatki i slani kolači, a mogu se začinjavati i meso i povrće. Semenke se koriste za izradu drugih začinskih mešavina i susamovog jestivog ulja.

Plativoo
Priprema

Kvasac razmutiti sa toplim mlekom i šećerom i ostaviti da uskisne.

Dodati brašno, so, jaje, žumance i uz dolivanje preostale tečnosti, umesiti glatko i vazdušasto testo. Ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Premesiti, formirati 6 jufki, razvući svaku oklagijom i umotati kifle.

Premazati jajetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 33 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 16.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 6.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

48

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

  • Premaz:
    • 1 jaje
    • susam za posipanje
  • Testo:
    • 700 g pšeničnog mekog brašna
    • 200 ml mleka
    • 100 ml ulja
    • 20 g svežeg kvasca
    • 1 žumance
    • 1 kašicica šećera
    • 2 kašicice soli
    • 1 jaje
Ključne reči:
svež kvasac jaja susam mleko brašno