Toggle Navigation

 

Pekarske kifle

Svež kvasac, kao i ostali sastojci koji se koriste u pripremi ovog peciva moraju biti iste temperature, te ih pre same pripreme obavezno ostavite bar sat vremena na toplom mestu.

Priprema

Mleko sipati u činiju, dodati izmrvljen svež kvasac i šećer i ostaviti da kvasac uskisne.

Zatim dodati ulje, žumanca, so i brašno. Umesiti glatko testo, podeliti na šest jufki i ostaviti da se udvostruči.

Svaku jufku razviti oklagijom na tanji list i iseći nožem na četiri dela. Uvijati testo od šire strane ka vrhu. Poređati kifle u pripremljenu tepsiju i premazati uljem. Staviti da se peku u zagrejanu rernu na 220*C, oko 25 minuta.

Izvaditi pekarske kifle i poslužiti tople.

(napomena: mera za šoljicu je šolja za kafu) 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 20 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg pšeničnog brašna
    • 3 šoljice ulja
    • 500 ml toplog mleka
    • 2 kašike šećera
    • 1 kvasac
    • so
    • 2 žumanceta