Toggle Navigation

 

Kiflice sa šunkom

Mesne prerađevine je najbolje konzumirati u što "čistijem" obliku, jer to garantuje niži procenat masnoće. U ovom pogledu prednost imaju: šunka (tzv. "praška"), sušeno meso, pršuta. Ostale prerađevine sadrže više masnoće (parizer, mortadela, razne vrste salama, kobasica, viršle ili debrecina), pa ih treba izbegavati.

Priprema

Na puteru propržiti iseckan crni luk, dodati isečenu prašku šunku, kratko propržiti, dodati kiselu pavlaku i začiniti.

Lisnato testo oklagijom rastanjiti i iseći na osam delova. U sredinu staviti fil, urolovati kiflice, poređati u tepsiju, premazati umućenim jajetom i posuti susamom.

Peći u zagrajanoj rerni na 180*C, oko 15-ak minuta.

Uz kiflice poslužiti sok od jabuke.

 

Povećana količina masnoća u ishrani je jedan od činilaca koji utiču na povećanje nivoa masnoća u krvi. Povišena koncentracija masnoća u krvi (holesterol i slobodne masne kiseline) predstavlja jedan od najvažnijih faktora rizika za nastanak srčanih oboljenja. Primera radi, ako se koncentracija holesterola poveća za samo 1%, udvostručuje se opasnost za pojavu srčanog infarkta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 1015 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 93 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 507.5 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 46.5 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g lisnatog testa
    • 100 g crnog luka
    • 150 g praške šunke
    • 20 g putera
    • 100 ml kisele pavlake
    • so
    • biber
    • 1 jaje
    • 10 g susama