Toggle Navigation

 

Kukuruzne pogačice sa biberom

Postoji više "sorti" bibera – crni, beli, crveni i zeleni, i svi potiču od jedne vrste, piper nigrum, a razlikuju se samo po načinu obrade. Supstanca koja biberu daje specifičan miris i ukus je piperinska kiselina, a bobice mogu da sadrže od pet do deset odsto piperina.

Priprema

U činiji umutiti margarin i jaja.

Dodati izmrvljen mladi sir, brašno, kukuruzni griz, pivo, i začine.

Umesiti glatko testo, razviti oklagijom na list debljine 0,5 cm i modlicom vaditi pogačice.

Ređati ih na pek papir u tepsiji i staviti da se peku u zagrejanu rernu na 200°C, oko 20 minuta.

Pečene pogačice servirati na tanjir i poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 25 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 2.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Broj osoba

24

Vreme pripreme

55 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g brašna
    • 150 g kukuruznog griza
    • 120 g mladog sira
    • 120 g margarina
    • 100 ml piva
    • 2 jaja
    • prašak za pecivo
    • so
    • beli biber