Toggle Navigation

 

Kuvani đevreci

Laneno seme je veoma korisna namirnica (latinski naziv Linum usitatissimum, znači upravo to, najviše koristan). Redovna upotreba mlevenog ili celog semena će zbog obilja rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, lignana, omega-3 masnih kiselina i belančevina, doneti brojne koristi za zdravlje.

Priprema

Kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti sa malo mlake vode i ostaviti da nabubri.

U činiju staviti brašno, pripremljen kvasac, ulje i so i uz dolivanje preostale količine vode umesiti glatko testo. Testo ostaviti na toplom mestu oko pola sata da se udvostruči.

Razviti testo oklagijom na debljinu 1 cm, okruglom modlom vaditi testo i izbušiti rupu u sredini.

Đevreke kuvati u slanoj ključaloj vodi, povremeno ih okrenuti i kad isplivaju na površinu izvaditi ih i ocediti.

Kuvane đevreke, uvaljati u mešavinu semenki lana i suncokreta, ređati u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200*C dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 385 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 192.5 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg brašna
    • 40 g svežeg kvasca
    • 500 ml mlake vode
    • 200 ml ulja
    • 2 kašicice soli
    • 2 kašike šećera
    • semenke lana i suncokreta