Toggle Navigation

 

Mak štanglice (posno)

Mak, čest sastojak peciva i kolača se u radnjama može naći već samleven. Najbolje je čuvati ga na tamnom i suvom mestu uz obavezno poštovanje roka upotrebe! U Evropi se koristi plavi mak, dok na Bliskom i Dalekom Istoku poznaju i beli mak.

Priprema

Sjediniti u činiji ulje, vino, so, brašno i prašak za pecivo. Umesiti glatko testo i razvući ga oklagijom na list debljine pola santimetra. Posuti odgore sa makom i utisnuti ga oklagijom u testo. Okrenuti na drugu stranu testo, posuti susamom i isto utisnuti oklagijom. Iseći zatim štapiće, uvrnuti ih u spiralu i poređati u tepsiju. Staviti da se peku u zagrejanu rernu na 220*C, oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 49 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 22.5 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 24.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 360 ml ulja
    • 360 ml belog vina
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 1 kašika soli
    • 1 kg pšeničnog brašna
Ključne reči:
posno brašno mak susam ulje belo vino