Toggle Navigation

 

Mlečne kifle sa puterom

Iako puter pretežno sadrži zasićene masne kiseline životinjskog porekla (oko 60%), on ne sadrži trans-masne kiseline kao tvrdi margarini što je njegova prednost. Može se koristiti za kuvanje, pečenje, za začinjavanje hrane i kod pripreme sosova i umaka. Naravno, treba voditi računa o njegovoj velikoj energetskoj vrednosti i velikom ukupnom sadržaju masti.

Priprema

Svež kvasac preliti sa malo mlakog mleka, posuti kašičicom šećera i ostaviti oko 10-ak minuta da uskisne.

Puter rastopiti u toplom mleku.

U posudu staviti pšenično brašno, preostali šećer, so, pripremljen kvasac i puter sa mlekom. Umesiti meko testo. Gotovo testo laganim pokretima premesiti na radnoj površini, podeliti na loptice (jufke), a zatim ga prekriti i ostaviti na toplo mesto da se udvostruči.

Jufke rastanjiti oklagijom, iseći na manje trouglove i uviti kifle. Kifle poređƒati u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premazati hladnim mlekom sa žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 47 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 23.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 40 g svežeg kvasca
    • 300 ml mleka
    • 600 g pšeničnog brašna
    • 100 g putera
    • 100 g šećera
    • 1 kašicica soli
    • 1 jaje
    • 2 kašike mleka
    • 1 žumance