Toggle Navigation

 

Pita gužvara sa jogurtom

Kiselo-mlečni proizvodi, među kojima u našoj sredini najviše konzumirani jogurt i kiselo mleko, hranljivi su, ukusni i veoma povoljno utiču na zdravlje, te se u sastavu pravilne ishrane preporučuje konzumiranje ovih proizvoda i mleka dva do tri puta u toku dana. Za odrasle se preporučuje da sadržaj mlečne masti bude što manji.

Plativoo
Priprema

Razmutiti jaja, dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo i posoliti. Tepsiju obložiti sa 4 kore. Preostale kore gužvati umakati u smesu od jogurta i ređati preko kora u tapsiji. Ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci, preklopiti korom i pitu staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C. Gužvaru peći dok ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 646 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 323 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 l jogurta
    • 4 jaja
    • 2 kašicice soli
    • 200 ml ulja
    • 1 prašak za pecivo
    • 500 g kora za pitu