Toggle Navigation

 

Pita od palente i mesa

Udeo belančevina u energetskoj vrednosti ovog obroka je duplo veći od preporučenog. Osobe koje imaju oboljenja bubrega, unos belančevina i veličinu porcije moraju da usklade sa preporukama dobijenim od lekara, kako ne bi ugrozili svoje zdravlje.

Plativoo
Priprema

U šerpu staviti palentu, dodati bujon i skuvati.

Isečen crni luk propržiti na zagrejanom ulju, dodati iseckane šampinjone, mleveno pileće meso, pelat i sok od paradajza, začiniti i kratko prokuvati.

Napraviti bešamel sos (na puteru propržiti brašno, uliti mleko, začiniti i kuvati dok se ne zgusne).

Polovinu kuvane palente staviti u nauljenu tepsiju, rasporediti pripremljeno meso, preliti polovinom bešamela, staviti preostalu palentu i ostatak bešamela.

Ispeći pitu u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 30 minuta. Iseći pitu i servirati na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 43 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 21.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g palente
    • 800 ml bujona
    • dodatak jelu
    • 2 kašike ulja
    • 600 g mlevenog pilećeg mesa
    • 100 g šampinjona
    • 100 g crnog luka
    • 150 g paradajz pelata
    • 100 ml soka od paradajza
    • 15 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 150 ml obranog mleka
    • biber
    • muskatni oraščić