Toggle Navigation

 

Proja sa pečenom paprikom

Kukuruz se za ljudsku ishranu koristi na najrazličitije načine: kuvan ili pečen, najčešće kao kukuruzni hleb, bezkvasne tortilje, palenta, korn fleks, mlado zrnje u limenkama, omiljene kokice ili kao kukuruzno ulje dobijeno iz kukuruznih klica. U svakom slučaju, termički tretirano zlatno zrno, u sastavu raznovrsne ishrane, značajno može doprineti zdravlju čoveka.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti jaja, dodavati postepeno kukuruzno brašno, griz i pšenično brašno, doliti mleko, posoliti, dodati prašak za pecivo, ulje i mileram.

U umućenu smesu na kraju dodati sitno iseckanu pečenu papriku i promešati.

Smesu razliti u pripremljenu tepsiju i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko pola sata.

Proju malo prohladiti, iseći na kocke i servirati toplu uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 97 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Natrijum - 48.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g kukuruznog griza
    • 150 g kukuruznog brašna
    • 150 g pšeničnog brašna
    • 4 jaja
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 1 kašicica soli
    • 200 g pečene paprike
    • 100 g milerama
    • 2 kašike ulja
    • 300 ml mleka