Toggle Navigation

 

Slatki hleb

Suvi kvasac ima oblik sitnih granula koje se pakuju u kesice, a čuva se na suvom i tamnom mestu. Lak je za upotrebu jer se vrlo jednostavno dozira po uputstvu sa kesice.

Priprema

Razmutiti suvi kvasac sa malo mlakog mleka i šećera i ostaviti par minuta.

Rastopiti puter u mleku i ohladiti.

Pomešati brašno, šećer, so, kvasac, rastopljeni puter sa mlekom i jaje. Umesiti glatko testo. Ostaviti testo na toplom mestu da naraste dvostruko.

Premesiti testo, razvaljati i formirati hleb. Staviti u kalup i ostaviti na toplom oko pola sata.

Peći u rerni zagrejanoj na 220*C, oko 30 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 122 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 61 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 60 g putera
    • 10 g suvog kvasca
    • 60 g šećera
    • 280 ml obranog mleka
    • 500 g pšeničnog brašna
    • 1 jaje
    • 3 g soli