Toggle Navigation

 

Slatki uskršnji hleb

Prilikom kupovine, ako je moguće, pomirišite cimet kako bi bili sigurni da ima karakterističan slatkasti miris po kojem ćete znati da je svež. Mleveni cimet daće istančan egzotičan ukus mesnim jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti brašno, 3 jaja, kvasac, šećer, cimet, margarin, mleko, sok limuna i suvo grožđe. Po potrebi dodavati još brašna da se testo ne bi lepilo za ruke. Umesiti meko testo i formirati dve jufke.

Ostaviti da uskisnu, a zatim ih razvući na duže treke i uplesti pletenicu. Staviti je u tepsiju, premazati jajetom i utisnuti neofarbana kuvana jaja u nju ili krompir uvijen u foliju, da bi se dobilo udubljenje i kasnije pre serviranja stavilo tu farbano jaje.

Staviti hleb da se peče u rernu na 200*C, dok ne dobije lepu zlatnu boju.  

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 52 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 81 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 26 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 3 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 40.5 %

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 suvi kvasac
    • 75 g šećera
    • 600 g brašna
    • cimeta
    • 200 g suvog grožda
    • 1 limun
    • 4 jaja
    • 150 ml toplog mleka
    • 60 g margarina
    • 4 farbana jajeta