Toggle Navigation

 

Sojine pogačice sa čvarcima

Proteini soje imaju visoku biološku vrednost za organizam, jer su važan izvor gradivnih sastojaka za stvaranje novih i obnavljanje oštećenih tkiva. Uloga zaštitnih hranljivih sastojaka, vitamina i minerala, takođe je značajna za organizam. Među vitaminima posebno su zastupljeni vitamini B i E, a od minerala kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe.

Plativoo
Priprema

U posudu staviti usitnjene čvarke, integralno i sojino brašno, puter, so, biber, prašak za pecivo i mileram.

Doliti vodu i umesiti testo (količina brašna i tečnosti zavisi od količine čvaraka i testo se mesi sve dok ne postane kompaktno).

Testo razviti na list debljine 1,5 cm, modlom vaditi pogačice i ređati u podmazan pleh.

Premazati belancetom, posuti susamom i peći na 200*C dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 81 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 71 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 77.5 kcal

Natrijum - 40.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 35.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g usitnjenih čvaraka
    • 300 g integralnog brašna
    • 50 g sojinog brašna
    • 50 g putera
    • 200 ml mlake vode
    • 1 kašika milerama
    • 20 g susama
    • 3 g soli
    • 3 g bibera
    • 5 g praška za pecivo
    • 1 jaje