Toggle Navigation

 

Sufle od parmezana

Parmezan je masni kravlji sir zrnaste strukture. Sir najboljeg kvaliteta, „parmigiano reggiano“, dobija na ceni starenjem jer mu ukus postaje još jači. Može biti star i 3 do 4 godine (tada se naziva „stravecchio“). Parmezan uobičajenog kvaliteta star je oko 14 meseci.

Plativoo
Priprema

Brašno propržti na puteru, doliti mleko i kuvati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre i polako dodavati 1 po 1 žumance, posoliti, pobiberiti i dodati parmezan i rendani trapist.

Belanca umutiti u čvrst krem sjediniti sa kremom od parmezana, pažljivo promešati i razliti u podmazane kalupe za sufle.

Peći u rerni zagrejanoj na 270*C oko 7 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 386 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 150 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 137.5 kcal

Natrijum - 193 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 50 g putera
    • 30 g pšeničnog brašna
    • 300 ml mleka
    • 4 jajeta
    • 100 g parmezana
    • 150 g rendanog trapista
    • so
    • biber