Toggle Navigation

 

Italijanska pita sa parmezanom

Parmezan je jedan od najpoznatijih sireva iz porodice "grana", tvrdih sireva zrnaste strukture. Parmezan dolazi iz Parme i pokrajine "Emilia". Ime parmigiano ili parmezan postalo je sinonim za sve talijanske tvrde sireve svuda u svetu. Dobija na ceni starenjem jer mu ukus postaje još jači.

Priprema

Iseckan crni i beli luk prodinstati na ulju. Dodati bareni pirinač, grašak, jaja,začiniti i kratko prodinstati. Ostaviti nadev da se prohladi.

U nadev potom dodati parmezan, promešati i praviti pitu. Ređati u nauljenu tepsiju redom: kore, nadev, kore i ponavljati postupak dok se ne potroše svi sastojci.

Pitu premazati sa malo ulja i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C, oko 20 minuta.

Pečenu pitu prohladiti, iseći na kocke i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 207 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 103.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 150 g graška
    • 220 g barenog pirinča
    • 40 g parmezana
    • bosiljak
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 2 jaja
    • 500 g kora za pitu