Toggle Navigation

 

Banana torta

S obzirom da se banane beru dok su još zelene, nije neuobičajeno da se u prodaji nađu zelenkasti, nedovoljno zreli plodovi. Takve banane kupite ukoliko ne nameravate odmah da ih konzumirate, ali ih ostavite da sazru na sobnoj temperaturi. Najlepše su zlatno žute banane, često sa po kojom smeđom pegom na kori, i takve valja upotrebiti odmah.

Priprema

Belanca umutiti sa šećerom, dodati žumanca i lagano umešati brašno.

Nauljiti i pobrašniti kalup za torte, uliti masu i peći na 200*C, 20 minuta.

Ohladiti i preseći koru napola.

Ulupati pavlaku, dodati kakao i staviti malo krema na donju koru.

Poređati banane i premazati ih kremom.

Staviti gornju koru i dekorisati sa malo krema i kolutovima banana.

 

Nedovoljno zrele, zelene banane sadrže više skroba i manje su slatke. Procesom zrenja skrob se konvertuje u dekstrin i glukozu, te su zrele banane slađe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 87.5 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 32.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 125 g šećera
    • 125 g brašna
    • kašika ulja
    • kašika brašna
  • Krem:
    • 500 ml biljne pavlake
    • 50 g kakaa
    • 5 banana
Ključne reči:
belanca žumanca šecer banane kakao