Toggle Navigation

 

Bela kremasta torta

Pretpostavlja se da kokos potiče iz Malezijskog arhipelaga i da se tropskim područjem proširio plutajući morem. Njegovo hranljivo i sočno meso je zaštićeno tvrdim, tamnosmeđim i dlakavim slojem koji na dnu ima tri rupe koje podsećaju na ljudsko lice. To je razlog zašto su ga Portugalci nazvali „koko“, što znači „nasmešeno lice“.

Priprema

Umutiti penasto belanca, dodati žumanca, šećer, brašno i prašak za pecivo.

Masu razliti u pripremljen kalup i ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 25 minuta.

Toplu koru poprskati likerom od kokosa.

U šerpi umutiti penasto žumanca i šećer.

Zagrejati masu, dodati belu čokoladu i uz mešanje kuvati dok se ne zgusne.

Ostaviti da se ohladi.

Slatku pavlaku umutiti u šlag, dodati krem od čokolade, promešati i premazati fil preko kore.

Tortu posuti sa tropskim voćem, ohladiti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 61 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 30.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 52.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 75 g šećera
    • 70 g brašna
    • 90 ml likera od kokosa
    • 1 prašak za pecivo
  • Krem:
    • 5 žumanaca
    • 60 g šećera
    • 300 g bele čokolade
    • 300 ml slatke pavlake
    • 400 g tropskog voća iz kompota