Toggle Navigation

 

Bela torta od kestena

U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kao kuvan, pečen ili industrijski pripremljen kesten pire, često već zaslađen. Najpoznatija i najčešća primena kestena je za različite poslastice – od najjednostavnijeg kesten pirea sa šlagom, pa do raznovrsnih kolača i torti.

Priprema

Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu, rum i rendan kesten pire. Mešati da se dobije kompaktna masa.

Polovinu piškota poređati u kalup, sipati fil, izravnati i preko poređati ostatak piškota.

Dobro ohladiti tortu i ukrasiti po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 108 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 ml slatke pavlake
    • 100 g šećera u prahu
    • 500 g kesten pirea
    • 15 ml ruma
    • 200 g piškota
Ključne reči:
piškote kesten pire rum