Toggle Navigation

 

Kokos torta sa čokoladnim ananasom

Ananas je poreklom sa Kariba a pripada porodici bromelija. Ovo tropsko voće izuzetne arome i sočnog mesa se odlično slaže sa cimetom, đumbirom ili rumom pa je čest sastojak voćnih salata i koktela, a može se poslužiti i kao prilog uz pojedina jela od mesa. Može se konzumirati svež, konzervisan ili kao sok.

Plativoo
Priprema

U šerpi zagrejati mleko, dodati kokos i šećer i kratko prokuvati.

Razmućen želatin staviti u kokos masu, promešati i ostaviti da se stegne.

Čokoladu rastopiti u šerpi, dodati iseckan ananas, promešati i ostaviti da se prohladi.

Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, dodati smesu od kokosa i promešati.

Dno kalupa posuti kokosom, sipati polovinu fila, staviti polovinu ananasa u čokoladi, sipati preostali fil i odgore drugi deo ananasa sa čokoladom.

Doro ohladiti tortu i servirati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 22 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 11 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g kokosa
    • 400 ml obranog mleka
    • 150 g šećera
    • 2 kesice želatina
    • 400 ml slatke pavlake
    • 200 g čokolade
    • 800 g ananasa iz kompota