Toggle Navigation

 

Kokos salama

Za izradu kolača i poslastica koristi se tamna čokolada za kuvanje. Najbolji način da je istopite je da se čokolada iseče na tanke listiće, stavi u posudu, rastopi na blagoj vatri ili nad parom gde se ostavi dok ne bude potpuno tečna.

Priprema

šećer i kokos pomešati, pa dodati istopljen margarin i malo mleka. Masu podeliti na dva dela. U prvi deo staviti istopljenu čokoladu, umesiti i rastanjiti oklagijom. Preko kore premazati preostali, beli deo krema, uviti kao rolat i ostaviti da se stegne. Kokos salamu iseći na kolutove, servirati i po želji dekorisati rastopljenom čokoladom.
Poslastica ima veliki sadržaj ukupnih i zasićenih masti, iz sastava kokosa i margarina, te nije pogodna za ishranu osoba sa povišenim masnoćama i šećerom u krvi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 67 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 32.5 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 33.5 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g kokosa
    • 125 g šećera u prahu
    • 100 g margarina
    • malo mleka
    • 80 g čokolade za kuvanje