Toggle Navigation

 

Blatnjavi kolač

Prilikom pripreme glazure za ovaj kolač koristite obavezno neutralnu pavlaku za kuvanje (nikako slatku pavlaku, bez obzira što pripremate kolač). Pavlaka za kuvanje će omogućiti da se glazura zgusne za razliku od slatke pavlake koja nema to svojstvo.

Priprema

Jaja penasto umutiti. U drugoj činiji penasto umutiti puter, a zatim dodati šećer i umućena jaja. Smesu umutiti mikserom. Dodati rastopljenu čokoladu, kakao, brašno i prašak za pecivo, pažljivo promešati da se sastojci sjedine, a zatim smesu premestiti u podmazan kalup. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Izvaditi kolač iz rerne i dok je još vreo preliti ga hladnim mlekom i ostaviti da se natopi. U šerpu staviti crnu čokoladu, dodati mlečnu čokoladu i puter i rastopiti. Kada se čokolade rastope doliti neutralnu pavlaku za kuvanje i uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne. Preliti toplu glazuru preko kolača i ostaviti da se ohladi i stegne. Blatnjavi kolač iseći na kocke i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 82 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 42 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 41 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 200 g putera
    • 100 g šećera
    • 100 g čokolade
    • 1 kašika kakaa
    • 4 kašike brašna
    • 100 ml mleka
    • 5 g praška za pecivo
  • Glazura:
    • 100 g crne čokolade
    • 100 g mlečne čokolade
    • 50 g putera
    • 500 ml neutralne pavlake za kuvanje