Toggle Navigation

 

Bombice od kikirikija

Kikiriki pripada porodici mahunarki. Vrlo je bogat belančevinama, gvožđem, cinkom i magnezijumom, pa je dobra namirnica za vegetarijance. Takođe, kikiriki je jedna od retkih namirnica koja sadrži vitamin D. Tokom procesa proizvodnje i skladištenja proizvoda mora se voditi računa o uslovima čuvanja jer postoji rizik od kontaminacije zrna kancerogenim aflatoksinom.

Plativoo
Priprema

Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari uz stalno mešanje dok se šećer ne rastopi. U toplu smesu dodati čokoladu i margarin, rastopiti i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati mleveni kikiriki, umesiti i ostaviti da se malo stegne. Od smese formirati bombice, uvaljati u mleveni kikiriki i staviti u papirne korpice.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 35 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 17.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

    • 300 g prženog neslanog kikirikija
    • 150 g šećera
    • 50 g čokolade za kuvanje
    • 125 g margarina
    • 2 žumanca