Toggle Navigation

 

Čokoladna torta sa malinama

Pahuljice od kukuruza - kornfleks- su izumela braća Kelog 1894. godine, i to sasvim slučajno, kada su prekuvanu kašu od kukuruza propustili kroz presu, pa su nastale ukusne hrskave kukuruzne pahuljice koje veoma lako upijaju tečnost. Kornfleks se može praviti sa i bez šećera, sa dodatkom meda ili kakaa.

Priprema

Penasto umutiti puter sa šećerom, dodati jaja, vanil-šećer, kiselo mleko, prašak za pecivo, kakao, brašno i kornfleks.

Dobro sjediniti masu, razliti u pripremljen kalup i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta.

Umutiti pavlaku, staviti maline i lagano promešati.

Fil sipati na prohlađenu koru i ostaviti da se stegne.

Tortu servirati na tanjir i ukrasiti.

Ukoliko ne želite da uživanje u slatkišima dovede do povećanja telesne težine, ovu, kao i sve druge poslastice morate brižljivo uklopiti u dnevni jelovnik, kako ne biste narušili krhku ravnotežu između vaših energetskih potreba i energetske potrošnje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 140 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 44 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 70 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 100 g putera
    • 250 g šećera
    • 3 jaja
    • 300 ml kiselog mleka
    • vanil-šecer
    • 250 g brašna
    • 2 kašike kakaa
    • 50 g čokoladnog kornfleksa
    • prašak za pecivo
  • Krem:
    • 500 g malina
    • 400 ml slatke pavlake