Toggle Navigation

 

Čokoladni čizkejk

Dobra vest za ljubitelje čokolade. Kakao puter iz sastava čokolade je najvećim delom sačinjen od zasićenih masnih kiselina. Iako se one smatraju lošim, u sastavu čokolade se nalazi stearinska kiselina, koja izgleda da niti povećava „loš holesterol“, niti snižava „dobar holesterol“. Naravno, govorimo o razumnim, malim količinama čokolade.

Priprema

Sjediniti u činiji mleveni keks, kakao, rum i vodu.

Staviti masu u kalup, ravnomerno raporediti i ostaviti koru da se stegne.

Čokoladu rastopiti i ostaviti da se prohladi.

U činiji umutiti slatku pavlaku, dodati sitan sir, šećer u prahu, čokoladu i polovinu suvog grožđa. Dobro izraditi masu i rasporediti po kori.

Posuti ostatkom suvog grožđa i dobro ohladiti.

Čizkejk servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 256 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 128 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

16

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g mlevenog keksa
    • 1 kašika kakaa
    • 15 ml ruma
    • 150 ml vode
    • 200 g čokolade
    • 300 g sitnog sira od obranog mleka
    • 200 ml slatke pavlake
    • 150 g šećara u prahu