Toggle Navigation

 

Čokoladni rolat

Bela čokolada treba u sebi da sadrži kakao maslac, koji je zapravo žućkasta biljna mast...

Plativoo
Priprema

Četiri jajeta razbiti i razdvojiti žumanca i belanca. U žumanca sipati 100 ml mleka, prašak za pecivo, 100 g šećera, kakao i izmiksati.

Umutiti sneg od belanaca, dodati brašno i sjediniti obe mase.

Izliti masu u pleh i peći u rerni na 180*C, oko 20 minuta.

Pečenu koru izvaditi na vlažnu krpu, uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.

Prokuvati mleko sa belom čokoladom. Umutiti 5 žumanaca sa gustinom i šećerom, dodati u prokuvano mleko i na blagoj vatri kuvati 5 minuta. Fil prohladiti u frižideru.

Koru odmotati, premazati sa 3/4 fila, uviti i ceo rolat upakovati u providnu fliju da se dobro stegne.

Odmotati i ostatkom fila premazati rolat i posuti sa crnom rendanom čokoladom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 12 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 194 mg

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Natrijum - 233 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 167.5 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 97 mg

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Natrijum - 116.5 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

55 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 4 jaja
    • 100 ml mleka
    • 1 prašak za pecivo
    • 100 g šećera
    • 4 kašike brašna
    • 40 g kakaa
  • Fil:
    • 600 ml mleka
    • 150 g bele čokolade
    • 5 žumanaca
    • 150 g šećera
    • 3 kašike gustina
  • Dekoracija
    • 50 g crne čokolade za kuvanje