Toggle Navigation

 

Crna torta

Čokoladno savršenstvo.

Priprema

Mikserom penasto umutiti margarin, vanil-šećer i šećer.

Dodati jedno po jedno žumance muteći dok se masa ne ujednači. Smanjiti brzinu miksera i dodati kakao, a zatim na pari rastopljenu čokoladu, i na kraju mlevene lešnike.

Isključiti mikser i kašikom umešati čvrst sneg od belanaca.

Umućenu masu izručiti u okrugli pleh prečnika 25 cm, podmazan margarinom i posut brašnom. Peći deset minuta u rerni zagrejanoj na 250*C. Sniziti temperaturu na 200*C i peći još 20 minuta.

Izvaditi iz pećnice i kada se prohladi, izručiti je na okrugli tanjir za tortu.

Poprskati testo rumom i sasvim ohlađeno namaziti debelim slojem fila.

Fil: Mikserom penasto umutiti margarin, vanil-šećer i šećer u prahu.

Staviti jedno jaje i nastaviti mućenje dok se krem ne sjedini, a zatim isto učiniti i sa drugim jajetom.

Rastopiti čokoladu na pari, dodati je kremu, a onda dodati i kakao.

Umućen krem staviti u frižider na pola sata, pa njime nafilovati tortu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 125 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 37.5 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 62.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 62.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 140 g margarina
    • 140 g šećera
    • vanilin šećer
    • 6 jaja
    • 140 g mlevenih lešnika
    • 50 g čokolade
    • 30 g kakaa
    • 30 ml ruma
  • Fil:
    • 125 g margarina
    • 125 g šećera u prahu
    • vanilin-šećer
    • 40 g čokolade
    • 20 g kakaa
    • 2 jaja