Toggle Navigation

 

”Dan i noć”

Sladoled se spravlja od mleka ili pavlake, dodataka koji mu daju aromu i zaslađivača, najčešće šećera. Zbog visokog sadržaja mlečne masti, osim klasičnog sladoleda, danas se sve češće prave i poslastice na bazi smrznutog jogurta ili voćnog soka koje imaju znatno nižu energetsku vrednost.

Priprema

Dobro umutiti biljnu pavlaku i šećer, zatim dodati jogurt i izmešati.

Oljušten i prepečen badem izgnječiti što sitnije (ostaviti nekoliko celih za ukrašavanje).

U polovinu mase umešati mlevene bademe, pa sipati u posudu za sladoled.

U drugu polovinu umešati rendanu čokoladu i suvo grožđe prethodno potopljeno u rumu, te sipati preko bele mase.

Sladoled staviti u zamrzivač da se zaledi i prilikom posluženja posuti sečenim listićima badema i rendanom čokoladom.

 

Bademi sadrže veliku količinu vitamina E u obliku alfa-tokoferola, moćnog antioksidanta. Ako svakodnevna ishrana sadrži male količine badema, smanjićete rizik od pojave srčanih bolesti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 caša jogurta
    • 2 dl biljne pavlake
    • 2 kašike šećera
    • 100 g rendane čokolade
    • 100 g badema
    • 50 g suvog grožđa