Toggle Navigation

 

Sladoled od badema

S obzirom na to da bademi imaju veliki udeo masnoća, jako je važno čuvati ih na primeren način kako ne bi užegli. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom, hladnom i suvom mestu. Ukoliko ih čuvate u frižideru, svežina badema će se održati i nekoliko meseci.

Priprema

Sjediniti žumanca sa šećerom, sipati u zagrejano mleko, kratko prokuvati i ohladiti. Umutiti pavlaku, uliti krem, dodati iseckane bademe, dobro izmiksati i ohladiti. Vaditi kugle sladoleda u čaše, ukrasiti i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 147.5 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 40 g iseckanih badema
    • 500 ml obranog mleka
    • 2 žumanca
    • 150 ml biljne pavlake
    • 100 g šećera u prahu